Το blog μετακόμισε στο http://anarmodios.wordpress.com/

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Κρατικές τράπεζες;

Δεν υπάρχουν κρατικές τράπεζες.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ.

Το καταστατικό της ΤτΕ (Τμήμα ΙΙ, Αρθρο 8), για παράδειγμα, ορίζει πως δεν μπορεί το ελληνικό δημόσιο να κατέχει πάνω από το 35%. Στην πράξη κατέχει το 8,6%. Το υπόλοιπο είναι στο χρηματιστήριο και τρέχα γύρευε...

Ολες αυτές οι "κρατικές" τράπεζες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Είναι ιδιωτικές εταιρίες.

Και από ότι φαίνεται ιδιωτική εταιρία είναι και η περίφημη Eurostat.

Ουσιαστικά στον δυτικό κόσμο, το δημόσιο είναι ιδιωτικό ή κοντά στο να γίνει πλήρως ιδιωτικό. Πρωτοπόροι οι προοδευτικοί αμερικανοί με ιδιωτικές φυλακές και ιδιωτικό στρατό.

Καμμία συζήτηση για την λύση των προβλημάτων της δυτικής κοινωνίας δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν γίνει πρώτα συνείδηση ότι οι τράπεζες είναι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος. Οτι όπως λειτουργούν τώρα απομυζούν την ζωτικότητα των κοινωνιών και ελάχιστα ωφελούν το σύνολο. Δείτε τι έγινε στην χώρα μας με τα πανωτόκια.

Οι τράπεζες δεν δανείζουν δικά τους λεφτά. Ούτε καν δικά μας, των καταθετών.

ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ.

Δανείζουν αέρα κοπανιστό δημιουργώντας χρήμα εκ του μη όντος. Fractional reserver banking (στο google και στη βικιπήντια για περισσότερα) λέγεται το σύστημα με το οποίο δανείζουν και το οποίο δημιουργει ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ. Πρόκειται για την απάτη των αιώνων. Και φυσικά κανείς δεν ρώτησε πρώτα τον "κυρίαρχο λαό" πριν εφαρμόσει ένα τόσο σοβαρό μέτρο.

Δεν νομίζω ότι θα βρείτε ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ να ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ με το Fractional reserver banking, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Και αυτό καθιστά όλες τις κυβερνήσεις του παρελθόντος και του παρόντος, ΥΠΟΛΟΓΕΣ απέναντί μας. Ολους μα όλους. Τους πάντες από συστάσεως της Εθνικής Τράπεζας που της δόθηκε το "προνόμιο" να εκδίδει το ελληνικό νόμισμα για 100 χρόνια. Μέχρι το 1935 που δημιουργήθηκε η ΤτΕ (ω! ναι, μέχρι τότε μία ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ εξέδιδε το ελληνικό νόμισμα, όχι δηλαδή οτι η ΤτΕ είναι κρατική τώρα, απλώς είναι πιο καλά φτιαγμένο το όλο κόλπο).

Η πίστωση είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΤΕΡΟ εργαλείο για την οικονομία στις κοινωνίες του σήμερα. Είναι εγκληματικό να αφήνεται το εργαλείο αυτό σε χέρια ανθρώπων που κερδοσκοπούν ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ, δημιουργούν πληθωριστικό χρήμα ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, κρίσεις στην πραγματική οικονομία και ανθρώπινη απόγνωση και πόνο.

Εχοντας όπως έχουμε τις τράπεζες σήμερα, μάλλον δεν έχουμε καθόλου το μυαλό στο κεφάλι μας ως κοινωνίες. Οση ανάλυση ιστορική, κοινωνιολογική κλπ κλπ κι αν κάνουμε και όση γνώση κιαν αποκτήσουμε, θα γυρνάμε πάντα εκεί, στις τράπεζες, που είναι Η ΡΙΖΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ:
-ποιος εκδίδει το νόμισμα και κάτω από τι συνθήκες και όρους
-ποιος ελέγχει την πίστωση και τον όγκο του χρήματος που κυκλοφορεί μια δεδομένη στιγμή.

Αυτά δεν είναι οικονομικά προβλήματα.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Θραξ Αναρμόδιος

1 σχόλιο:

  1. Ορθότατο. Έτσι δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη τα στοιχεία της πρόσφατης δραστηριότητας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα που δημοσιεύθηκαν στις 31 Αυγούστου 2010 και δείχνουν σαφώς ότι :

    Και ΔΕΝ θα δοθούν άλλα δάνεια ουσιαστικά αν πρώτα δεν πάρουν οι τράπεζες τα χρωστούμενα.

    Είτε απ’ ευθείας από τους δανειολήπτες όπου μπορούν, ή όταν (βέβαιο, όπως μέχρι τώρα έδειξε η πρακτική) θα συμπληρώνει το υστέρημα το κράτος με χρήματα φόρων που είχαν άλλο σκοπό και άλλη νομιμότητα.

    Ύστερα, το τραπεζικό σύστημα θα είναι έτοιμο για την πολυθρύλητη “πτώχευση” του κράτους – με εν τω μεταξύ συγχωνεύσεις κι άλλες στρατηγικές κινήσεις που ήδη έχουν μπει σε κίνηση.

    Εκτιμώμενος χρόνος (θέλουν, τώρα), μέχρι τον Μάιο του 2011.

    Ας προσεχθεί το εξής. Παράλληλα, νέα δυναμική στο σχέδιο αυτό θα έχει δώσει η Καλλικράτεια μεταρρύθμιση (κομψά):

    Υγεία, Εκπαίδευση, Ασφάλεια (Πυροσβεστική-Αστυνομία), Συγκοινωνίες και γενικά Υποδομές, κι αργότερα Ύδρευση κι Ηλεκτρισμός ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Ελεύθερη η κεντρική κυβέρνηση από πολλά χρέη, θα χρηματοδοτεί με 1 : 1,5 Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις τις (Καλλικράτειες) Περιφέρειες για λίγα χρόνια ακόμη. Έτσι θα δείξει ότι έγινε εξυγίανση/εξορθολογισμός για να “ενταχθεί στις Αγορές” το κράτος. (Μέχρι τότε, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει βεβαίως!)

    Θα έχουμε προκαλέσει οι ίδιοι πραγματικά αφού ο κόσμος δεν το έχει αντιληφθεί κι ούτε θα το κατανοήσει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου διότι πολώνεται κομματικά.

    Η επιχειρηματικότητα που θα εναρμονισθεί «εχθές», έχει να κερδίσει.

    - Άργος.

    Υ.Γ.
    Γνωρίζω ότι ο Θραξ Αναρμόδιος δεν σκόπευε να αναφερθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου εδώ. Πρέπει να είμαι εκτός θέματος μερικά, οπότε η δημοσίευση ίσως χρειασθεί περικοπή. Απλώς νομίζω ότι είναι συνδεδεμένα τα ζήτήματα που έθιξα. Συγνώμη εάν προκάλεσα σύγχιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή