"Πατρίδα και ελευθερία σαν ιδέα, σαν αίσθημα και σα λέξη είναι γέννημα δημοκρατικό. Οταν επικρατεί η τυραννίδα είτε η ολιγαρχία, χάνεται η πατρίδα μαζί με την ελευθερία". (Επίκουρος, η αληθινή όψη του αρχαίου κόσμου. Χρ. Θεοδωρίδης εκδόσεις Κολλάρου.)
Ο "έχων" μεγάλη περιουσία ή ισχύ ή δημοσιότητα ή όλα αυτά, μπορεί να θεωρεί ότι ΔΕΝ χρειάζεται να έχει πατρίδα. Και άρα δεν υπάρχει και ανάγκη να υπηρετήσει σε κάτι. Η πατρίδα είναι γέννημα ανάγκης συλλογικής. Για επιβίωση, άμυνα και προκοπή. Και μάλιστα σαν τέτοια ιδέα είναι γέννημα του αρχαίου δήμου.
Η αυτοκρατορικοί αιώνες, η φεουδαρχία, η βασιλεία δεν χρειάζονται πατρίδες και λαούς. Θεωρούν πως έδαφος και κάτοικοι είναι περιουσία τους προσωπική. Οπως οι Σαούντ στην Σαουδική Αραβία περίπου σήμερα.
Την πατρίδα την γεννάει η ανάγκη του δημοκράτη να εκφράσει την ένταξή του στο δημοκρατικό σύνολο. Του λαού.
Τέτοια ανάγκη δεν έχει ο γόνος της πλούσιας οικογένειας, η αναλφάβητη τηλε-περσόνα, ο "αοιδός" της μη-μουσικής και της γκλαμουριάς, ο εκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής, κοκ. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Αυτός θέλει να ξεχωρίσει. Οχι να ενταχθεί στο σύνολο. Και μάλιστα το δημοκρατικό.
Δεν γίνεται να ξεχωρίσεις υπηρετώντας την πατρίδα στον κάθε "Εβρο".
Το πολίτης-οπλίτης είναι ιδανικό της δημοκρατίας. Οχι της γκλαμουριάς και της ολιγαρχίας.
Θραξ Αναρμόδιος
Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Kαλησπέρα Θραξ. Δυστυχώς τη χώρα τη θεωρουν οικόπεδό τους, για ενοικίαση, για πώληση. Πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής: τα επικερδέστερα επαγγέλματα. Σίγουρη απόδοση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχεις πολύ καλές αναρτήσεις.
Έχεις κάποιο εικονίδια να μού στείλεις για να το βάλω στους συνδέσμους, αν θέλεις;
Διαστάσεις 165 pixel πλατος Χ περίπου ανάλογο ύψος, το ύψος δεν με ενδιαφέρει τόσο, αρκεί να μη βγει στενόμακρο, π.χ. 165 Χ 165 θα ήταν το ιδανικό
Το πλάτος των 165 pixel με ενδιαφέρει, για τη δεξιά στήλη στο blog μου, επειδή είναι χειροποίητη. Αν θελεις, όποτε έχεις καιρό, ρίξε μια ματιά στη δεξιά στήλη.
Διάβασα με προσοχή εκείνο το σχόλιό σου για την κλήρωση σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, αν και κάπως πολύπλοκο σύστημα.
Κλήρωση εδώ, κλήρωση εκεί, για τα πάντα κλήρωση. Δεν ξέρω αν θα ήταν λειτουργικό.
Καλό σου απόγευμα,
@αλλενάκι
@αλλενάκι
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω εικονίδιο δυστυχώς. Βάλε απλώς ένα λινκ αν γίνεται.
Για τις κληρώσεις κατ' αρχην να πως ότι έτσι κάνανε στις αρχαίες δημοκρατίες. Είχαν κληρώσεις συχνότατες. Ιδίως για την σύνθεση των δικαστηρίων τους στην Αθήνα, ήταν πολύπλοκες.
Κλήρωση για τα πάντα, εκτός ελαχίστων. Η εκλογή έχει αποδείξει ότι είναι επικίνδυνη και αντιδημοκρατική πρακτική
Θραξ Αναρμόδιος